Betalingsproblemen zijn nog steeds aan de orde van de dag

Alhoewel de crisis zich langzaam begint op te lossen, zijn er in Nederland blijkbaar nog steeds veel mensen met betalingsproblemen. Steeds meer bedrijven lijken er te worden opgericht die zich richten op het incasseren van vorderingen. Ook wel incassobureaus genaamd.

Het zou zo kunnen zijn dat u er al eens mee te maken heeft gehad, zo’n incassobureau. Of misschien bent u een nette betaler en heeft u er nog nooit mee te maken gehad. Onder welke categorie u ook valt, in dit artikel een uitleg over hoe het werkt en hoe u het beste kunt reageren als u ermee te maken krijgt.

Het kan natuurlijk best eens voorkomen dat u vergeten bent om een rekening te betalen. Dat overkomt iedereen wel eens. Vaak zult u van het bedrijf dan een aanmaning ontvangen. Dit kunt u in feite zien als een laatste verzoek om het geld. Soms zijn er kosten verbonden aan deze aanmaningen. Deze komen voor uw rekening. U heeft immers niet op tijd betaald. Als u deze aanmaning netjes betaald is er niets aan de hand.

Te laat betalen is minder erg dan helemaal niet betalen

De rekening is dan wat verlaat betaald, maar u heeft hem in ieder geval betaald. Mocht u niet betalen, dan zal het bedrijf waar u een openstaande rekening heeft meestal het incassobureau inschakelen. Dit bedrijf neemt het incasseren van de schuld over. Een incassobureau is niet gratis. Wettelijk zijn er tarieven afgesproken wat u moet betalen. Dit is zo’n 15% over het totaalbedrag. Als de factuur veel hoger was, dan zijn er bepaalde schalen waar is gerekend wordt. U kunt dit op de website van de overheid nalezen.

Het bedrijf waar u de openstaande schuld bij heeft, zal de vordering overdragen aan het incassobureau.  U moet dit dus met het incassobureau afhandelen. U zult in veel gevallen brieven en telefoontjes ontvangen van deze partij. In uitzonderlijke gevallen krijgt u bezoek bij u thuis. Als u met een incasso te maken krijgt, dan is het belangrijk om aan te geven wat u van plan bent. Probeer naar een goede oplossing te zoeken om de schuld af te betalen. Wellicht dat u binnen een week kunt betalen of misschien later. Communiceer dit aan het incassobureau en ontloop ze niet. Het wordt er dan heus niet beter op. Sterker nog, u maakt het er waarschijnlijk alleen maar erger door.